keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Harrastuksia

Tämän postauksen on tarkoitus olla sellainen "mitä ja miksi" harrastuksista. Puudeleilla on sen verta ikää, ettei niiden kanssa enää aktiivisesti oikeastaan harrasteta ja vastaavasti Virna taas niin nuori että sillä vasta tehdään pohjia ja mietitään mitkä lajit olisivat tähtäimessä. Joten enemmänkin käyn läpi mitä ollaan harrastettu ja mitä olisi tarkoitus alkaa harrastaa. Olen viime vuoden keväänä kirjoittanut postauksen harrastuksista joita suunnittelin alkavani tulevan koiran kanssa harrastamaan. Rotu on tässä välissä vaihtunut ja harrastusmietteet myös, sekä jonkin verran ehkä tarkentunut. Mutta oli kyllä itsellekin mielenkiintoista lukea mitä on ~puolitoista vuotta sitten miettinyt asiasta.

Rally-toko
Nellan kanssa olen päässyt enemmän syventymään lajin "saloihin" ja yksi virallinen kisakin ollaan keretty vanhuksen kanssa kisaamaan. Edelleen hömpsytellen treenataan ja välillä vähän sillä silmällä kattelen läialueen kisoja josko matamin kanssa vielä virallisissa käytäisiin.
Virnan kohdalla olen omassa pienessä mielessä ajatellut että rallysta tulisi meille se "ykkös" laji, johon ainakin ohjaajana haluaisin eniten panostaa. Yhdeksi ensi vuoden tavoitteeksi olenkin laittanut että pennun kanssa päästäisiin edes mölleissä starttaamaan ja tällä hetkellä tuntuu ettei se eka virallinenkaan olisi ensi vuonna ihan mahdoton ajatus.

Canicross
Virnan kanssa olisi tätä tarkoitus käydä myöhemmin treenaamaan kunhan penskalle tulee tarpeeksi ikää. Tavoitteena olisi joskus uskaltautua jopa starttaamaan harrastusluokassa jos miun polvi kestää enemmän juoksemista. Laji on kyllä miulle varsin tuntematon ja "alkeisopetuksen" jälkeinen treenaaminen on miulle vähän mysteeri (millä tahdilla voi matkaa lisätä, viikottainen treenimäärä ja tyyppi), mutta eiköhän (toivottavasti) asiat lutviudu ajan kuluessa.
Jos joku osaisi heittää linkkiä mistä voi lisää lukea tuosta treenaamisesta, tai on oma kohtaista kokemusta, ottaisin kaiken tiedon kiitollisena vastaan.

Agility
Aikanaan agility oli miulle se the laji, joka suuresti vaikutti siihen että puudeli meidän perheeseen tuli ensimmäiseksi koiraksi. Nellan kanssa sitä harrastinkin useamman vuoden ja vaikka ei 1. luokkaa pidemmälle päästy niin pidin lajista kovasti.
Edelleen mielessä välillä kutkuttelee ajatus, että jos Virnan kanssa edes kokeilisi lajia vaikka sen alkeiskurssin verran.Virnan kanssa ollaan putkea harjoiteltu, juoksutettu siivekkeisne välistä ja kontaktia harjoiteltu. Penska todennäköisesti kasvaa maxi-koiran mittoihin just ja just ja hiukan, tai oikeastaan aika paljon, mietityttää ne maxi-hypyt muutenkin fyysisesti rankassa lajissa.

Näyttelyt
Nellan ja Ennin kanssa tuli aikanaan kehiä jonkin verran kierrettyä ja pitkään jo tuntui että aikansa kutakin, enää se homma ei kamalasti kiinnosta. Puudeleiden kanssa turkilla on niin suuri merkitys ja se (yli)tarkka trimmaaminen ja turkin varominen oli jotain todella vierasta itselle.
Nyt kuitenkin Virnan kanssa on ensimmäinen (pentu)näyttely takana ja jonkinlainen näyttelykärpänen tuntui päässeen puremaan. Buhundeilla se näyttelyvalmistautuminen on niin paljon rennompaa. Kuitenkin näyttelyihin ilmottautumismaksut on varsin suolaisia, joten se vähintään rajaa niihin osallistumista. Ja vaikka 5 kuukautisesta on vieläkin vaikea sanoa millaiseksi aikuiseksi se kehittyy, olen vähän sillä ajatuksella liikkeellä ettei me kuitenkaan välttämättä mva-titteliä lähdetä metsästämään.
Mutta onneksi on mätsärit, joissa takuulla tulee myös tulevaisuudessa pyörittyä. Ne on monesti sellaisia kivoja hupiretkiä hyvällä porukalla.

BH(/Viesti)
Pitkään mietin että voiko BH:ta laittaa tähän harrastuslistaan. Kuitenkin Virnan kanssa sen läpi saaminen olisi tavoitteena, joten tähän sen lätkäsen.
Viesti taas on sellainen laji, joka itseä kyllä kiinnostaa mutta jotenkin tuntuu vähän utopistiselta, ainakin että päästäisiin kokeeseen asti. Ihan ensimmäiseksi tarttisi saada buhundeille pk-oikeudet. Ja sitten (tai oikeastaan sitä ennen) tarttisi alkaa treenata niin tottista, esineruutua kuin viestiäkin. Tottis ja viesti-osuus on periaatteessa sellaisia, että koen pystyväni niitä treenaamaan ihan tämänkin hetken resursseilla, ainakin joten kuten. Esineruutu on kuitenkin miulle ihan hepreaa, ja olisihan se muutenkin hyödyllistä päästä ryhmään treenaamaan muitakin osa-alueita. Kuitenkin treeniryhmiin on tunkua ja pk-oikeudettomalla koiralla, varsinkaan kun en missään ryhmässä pk-rotuisen kanssa treenaa, ei oikeastaan ole ryhmiin asiaa.
Mutta toisaalta, viesti voi olla meille Virnan kanssa sellainen ihan täysin höntsäilytreeniä ja vaikka miulla monesti harrastuksissa on se koe/kisatavoite, niin tässä tapauksessa se kokeettomuss ei haittaa.

Toko
Jos joku olisi pari vuotta sitten, tai oikeastaan edes vuosi sitten, sanonut että lisään tokon harrastuslistaan niin en olisi kyllä uskonut. Oikeastaan ei miulla kyllä Virnan kanssa mitään kummallisia tavoitteita ja suunnitelmia ole tokon suhteen. Taustalla kutkuttaa ajatus, että jos selvittäisiin yhdestä alo-kokeesta hengissä ihan vaan koska mie haluaisin kokeilla onko miusta siihen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti