keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Roturyhmien suosikit

Monta kertaa miettinyt kirjottavani tästä jo hyvän tovin sekä FB:ssä että blogeissa pyörivästä haasteesta, mutta aina se vaan on jäänyt. Jospa nyt olisi sopiva hetki rustailla ajatuksia ylös.

FCI 1: Lammas- ja karjakoirat (paitsi sveitsinpaimenkoirat)
Lätkästään sitten heti vaikein ryhmä ensimmäisenä pöytään. Vaikka en osaisikaan sanoa, mikä roturyhmistä on se oma lemppari, on ykkösryhmässä se rodun valinta ehkä haastavinta. Toisaalta ryhmästä löytyy nahkacollie, joka oli pari vuotta sitten yksi roduista jota vakavissani harkitsin seuraavaksi koiraksi. Myös hollanninpaimenkoiraa tuolloin mietin, tosin pitkäkarvaisena vaikka tällä hetkellä karkkari kaikkein eniten mieltä kutittaisi. Yhdessä vaiheessa leikittelin myös ajatuksella belgistä, tarkalleen ottaen grontusta. Kevään rotupohdinnoissa kelpie oli voimakkaasti mukana. Mutta jos yksi pitäisi vain valita niin kyllä se olis tsekinpaimenkoira. Yhtään en ole oikeasti kunnolla livenä tavannut, mutta jokin niissä vain viehättää.

FCI 2: Pinserit, snautserit ja molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat
Kakkosryhmä on jäänyt itselle aika tuntemattomaksi, ensimmäisenä kun tulee mieleen molossit, jotka eivät oikein nappaa. Tästä ryhmästä kyllä löytyisi seuraavana potentiaalinen pikkukoira, tanskalais-ruotsalainen pihakoira. Ja jos katsotaan noita partasuita, niin kyllähän suursnautseri osaa aika sykähdyttävä ilmestys olla ja vois olla mielenkiintoinen harrastustkaveri pk-puolelle, jos tällä kaksjalkasella vaan taidot riittäisi. Myös dobermanni tuntuu alkaneen enemmän kiinnostamaan.
.
 FCI 3: Terrierit
Terriereissä oikeastaan ne vähän isoimmat sytyttää eniten: airedalenterrieri, irlanninterrieri ja walesinterrieri. Noissa kolmessa on kyllä tosi samoja piirteitä ainakin ulkonäöllisesti :D Ei-niin-partasuisissa ärriereissä parsonrusselinterrieri olisi kanssa aika lähellä sydäntä.

FCI 4: Mäyräkoirat
Vaikka lyhytkarvaset onkin aika komeita ja pitkäkarvaset todella nättejä, olisi mäyrissä karvamuunnos ehdottomasti karkea, silläkin uhalla että olen hyvän tovin toitottanut etten turkkirotua enää ota. Koon suhteen kaniini tai kääpiö voisi olla kiva.


FCI 5: Pystykorvat ja alkukantaiset koirat
 Joskus yläasteella kun amerikanakitalla oli vielä toinen nimi, olin rotuun todella tykästynyt. Kyllä jotkut yksilöt (= ei niin  massiiviset) vieläkin sykähdyttää, mutta ei olisi kyllä miun rotu. Ei varmaan ole kovinkaan yllättävää, että buhund on roturyhmänsä yksi suosikki :D Myös porokoira sekä suomenlapinkoira (sllaisena vähemmän turkkikkaana verisona kiitos) kuuluvat ehdottomasti suosikkeihin. Ja kyllä ulkonäöllisesti myös monet japanilaiset rodut kiehtoo, tiedän vaan että se luonne ei ole oikein sitä mitä haluisin

FCI 6: Ajavat ja jäljestävät koirat
Yli puolet tämän roturyhmän roduista oli sellaisia, joista en ole koskaan kuulutkaan. Dalmatiankoira on oikeastaan ainoa joka jollain tavalla kiinnostaa ja keväällä dallu olikin yksi uusintapohdiskelun vahvoista vaihtoehdoista


FCI 7: Kanakoirat
Olin oikeastaan yllättynyt kuinka monta kivaa rotua kanakoirista löytykään. Bretoni ja molemmat irlanninsetterit ovat omaan silmään todella nättejä. Saksanseisojat myös miellyttävät, ja olishan sellainen aika oiva kaveri sulanmaan valjakkourheiluun. Myös stabyhound on huomioni kiinnittänyt

FCI 8: Noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat
Varmaan ykkös- ja vitosryhmän lisäksi eniten miun pitämiä koirarotuja löytyy kasista, vaikka en itseäni noutaja/vesikoira ihmisinä nää. Cockereiden "turboversiosta" pidän kovasti, samoin englannin- ja walesinspringerspanielin kovasti kutkuttaisivat, mutta en kyllä näe itseäni sellaista omistavan. Novascotiannoutajan ja kooikerhondjen taasen voisin jopa joku päivä löytyvän huushollista. Siis jos kihlatun saisi puhuttua ympäri.

FCI 9: Seura- ja kääpiökoirat
 Ysiryhmä on miulle jotenkin ristiriitainen. Toisaalta miulla on itellä puudelit, joiden luonteista tykkään tosi paljon. Mutta silti ryhmä herättää vähän sellaista 'meh' ajatusta. Villakoirat on kyllä toisaalta se ykkösrotu tässä ryhmässä ja vaikka itseltä löytyy toy ja kääpiö, niin jos tulevaisuudessa vielä villakoiran ottaisin niin se olisi varmaan keskari. Villakoirissa vaan eniten suoraan sanottuna kyrsii tuo turkki. Kotitrimmissä (tai terrierissä) nuo näyttää omaan silmään paljon paremmalta, jos puudeli on puudeli niin kyllä sen tunnistaa ilman sitä hervotonta näyttelytrimmiä. Ja vaikka tiedänkin ettei se näyttelyturkissa pito mitenkään koiria estä elämästä koiran elämää, on se edellisen päivän ja näyttelypäivän puunaaminen ja varominen jotain suoraan sanottuna naurettavaa. Miun mielestä villakoirien turkille ja sille trimmaukselle laitetaan aivan liikaa painoarvoa. Mutta summa summarum, jos saa hyvän villakoiran, on se aivan loistava seuralainen niin arjessa kuin harrastuksissa. Jos siis saa terveen ja sopivan luonteisen koiran.
Muista ysiläisistä kromfhrländer ja löwchen ovat sellaisia joista pidän ja joita mielelläni kattelen


FCI 10: Vinttikoirat
Voihan vinttipimeet <3 Toisaalta pidän vinttareista ja juokseva vinttikoira on jotain niin hienon näköistä. Ja kyllähän juoksupuolen, erityisesti ratajuoksu, kiinnostaisi. Mutta toisaalta miulla ei ole resursseja lajin treenaamiseen enkä tiedä sopisiko vinttikoira sitten kuitenkaan omaan käteeni.
Vinttikoirista omia suosikkeja ovat saluki, unkarinvinttikoira, whippet ja ykkössijalla sloughi. Näistä todennäköisimmin itselläni voisin tulevaisuudessa nähdä whippetin.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti