sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Luukku 10: Mitä kuppiin kilahtaa?

Ja nyt sitten tarjolla se tämän päivän varsinainen kalenteripostaus. Tuo edellinen luukku venähti tämän vuorokauden puolelle, koska videon uppaaminen youtubeen vähän kesti, enkä jaksanut enää yöllä odottaa kauempaa vaan painelin nukkumaan.

Mutta tämän päivän kalenteriluukkuun, eli ruokintaan. Tai siis noiden omien koirien sapuskoihin. Miulla ei ole ihan kamalasti tietotaitoa koirien ruokinnasta. Perusasiat kunnossa (eli ei väriainenappuloita, lihapitoisuus mahdollisimman korkea nappuloissa ja mitä vielä), mutta muuten menen sen mukaan miltä tuntuu, eli että koirat näyttää hyvinvoivilta.

Puudelit syövät raakaa lisineen. Lihoista käytössä on pääasiassa sika-nauta, broileri ja kalkkuna. Lohta kerta viikkoon, samoin maksaa. Välillä tulee myös ostettua heppaa, lammasta tai hirveä sekä Maukkaan tai Hurjan valmisaterioita jos löytyy hyvää tarjousta. Lihojen tarvitsee olla luuttomia, koska puudeleiden, varsinkaan Nellan, maha ei luuta lihassa kestä vaan hyvinkin nopeastti menee mahat kovalle ja tulee luukakkaa.

Vaikka puudeleille raakaruokinta sopii kuin nyrkki silmään, siihen siirtyminen ei miulle ollut helppoa. Olin aiemmin vain syöttänyt nappuloita ilman ajatustakaan lisistä tai niiden laskemisesta. Pelotti että osaanko nyt laskea oikein kaiken tarpeellisen ja mitä vielä. Myös koin (ja koen edelleen) raakaruokinnan hieman epäkäytännölliseksi vaikka yöpymisreissuilla. Tarttee laskeskella että onko valmiiksi pussitettuja lihoja tarpeeksi vai tarvitseeko pussittaa lisää. Ja kuinka monta ruokintaa nyt pitikään tehdä reissussa, kuinka kesällä saa ruuan suht fiksusti kuskattua jne. Mutta tosissaan puudeleille sopii, ne tykkäävät ja miulle on tässä parin vuoden aikana tullut jo rutiini.

Ennen raakaan siirtymistä puudelit söivät nappuloista. Nellalle kävi kaikki nappulat mitä sille syötettiin, mutta Ennillä korvat reagoivat herkästi ja oikeaa nappulaa etsittiinkin tovi. Lopulta Pro Planin Senior (sensitive?) ja HHC:n kana-riisi osottautuivat Enskallekin sopiviksi.
Kunnes Nella, jolla ei aiemmin ollut mitään ongelmia korvien kanssa, sai molempiin korviinsa ärhäkät korvatulehdukset ja hiivaa. Vaihdettiin nappula Pure Naturalin johonkin sensitiveen ja otettiin lihaa mukaan. Kuitenkin tulehdus ja hiiva uusiutui, enkä mie halunnut lähteä arpomaan mikä voisi olla sopiva nappula, varsinkin kun Nellalle tuo sairastelu oli varsin rankkaa. Ensimmäiset antibiootit eivät sopineetkaan ja käytiin päivystyksessä mahakipujen takia, Nella oksenteli ja sitä närästi. Välillä pelotti että selviääkö vanhuspuudeli kun se tuntui olevan niin kipeänä.

Virna syö 50/50 lihaa ja nappulaa. Lihat ovat samoja kuin puudeleilla, nappulana toimii tällä hetkellä Nature's Protectionin medium adult. Tykkään 50/50-ruokinnassa siitä, että se on helppoa ja kustannustehokasta. Koska lihaa on sen puolet, nappulan lihapitoisuuden kanssa ei tarvitse olla niin tarkkana, kunhan on sisällysluettelossa ekana. Ja koska nappulaa puolet, ei tarvitse lisiä laskea. Nakkaan kyllä penskalle sinkkiä ja D:tä mukaan, jos olen muistanut ostaa niitä. Ja reissaamisen kannalta helppoa, koska voi ottaa lihaa mukaan osalle ajasta ja loppuajan syöttää vaan nappulaa. Esimerkiksi Ennillä ei vatsa kestäisi noin nopeita vaihteluita lihasta nappulaan.

Virnan kanssa nappulassa on ollut vähän hakemista, jotta löytyisi sekä koiralle että itselle (lompakolle) sopiva. Kyllä mie tarpeen vaatiessa syöttäisin myös niitä tyyrimpiä ruokia, mutta jos on mahdollista syöttää toimivaa, mutta halvempaa muonaa niin miksen siihen tarttuisi?
Alkuun syötin Profinea ja Brit Premiumia, mutta molemmista Virnalla tuli löysää ulostetta useamman viikonkin jälkeen. Seuraavaksi oli Brit Caren nappulat ja se sopikin penskalle hyvin ja sitä popsittiiin jonkin aikaa, ennen kuin siirryttiin Barking Headsiin. Vaihdettiin ruokaa ihan vaan koska BH:ta saa kuuden kilon säkeissä  ja meillä käytännöllisempiä ovat kolmea kiloa suuremmat säkit, ne kun riittävät reiluksi kuukaudeksi mutta ovat kuitenkin helpommin kannettavissa kävellen tai bussilla kuin 12 kilon rotjakkeet.

Kesällä ostin halvalla pussillisen ANFin aikuisten kana-nappulaa ja vaihdettiin siihen kun Virna alkoi lähestyä vuoden ikään. Nappula maistui ja muuten sopi knääpiölle, mutta se oli vielä turhan kevyttä ja Virna laihtui. Kokeilin eri merkkien aktiivisten koirien nappuloita, mutta Virnan välillä harrastama nirsoilu paheni ja koira vain laihtui. Hyvän tovin mentiin sitten niin että Virna söi vain nappuloita, koska muuten teini-kakara söi vaan lihan ja jätti koskematta nappuloihin, oli sitä lihaa kuinka vähän tahansa. Eikä ne nappulatkaan maistuneet kupista. Monesti Virna saikin osan päivän ruuastaan ulkona etsimällä, jolloin ne samat nappulat joiden päälle kuta kuinkin kupissa ollessa syljettiin, katosivatkin vauhdilla suuhun. Virna ei kyllä kupistakaan ole koskan ruokaansa "ilmaiseksi" saanut, vaan aina ollaan tehty jotain rally/toko/tottis juttuja ennen kuin olen kakaran kupille vapauttanut.

Huonosti syövän koiran omistajan onnen hetki: kuppi tyhjäksi syöty!
Alkusyksystä Virnan nirsoilu alkoi helpottaa ja mie onnellisena jatkoin syöttämistä kuten ennenkin. Löydettiin Nature's Protectionin medium junior, joka sopi loistavasti Virnalle. Virnalla aineenvaihdunta hidastui ja koira pääsi vähän varkain lihomaan, ennen kuin päivystysreissulla lääkäri sanoi että pitäisi buhundin vähän laihduttaa. Koska junnuruokaa oli vielä jäljellä, vähensin ruuan määrä ja saatiin paino sopivampiin lukemiin. Ei Virna missään vaiheessa läski ollut, mutta turhan tukeva. Lihaserottovuus ja vyötärö katosivat.

Nyt Virnan paino on asettunut ihan hyvään kohtaan. Vähän vielä on kyljissä ohut ylimääräinen kerros, mutta lihakset ja lantio on taas löytynyt. Junnuruoka syötiin vähän aikaa sitten loppuun ja nyt menee tosissaan aikuisruoka. Ja nirsoilusta ei ole tietoakaan, vaan niin lihat kuin nappulat katoavat vauhdilla ja "kuppitreeneissä" intensiviteetti on paljon parempi.
Pitää vielä seurata tuota knääpiön painonkehitystä  ja tarvittaessa fiksailla määrää. Nyt ollaan menty aika minimiannoksella, siirrytty laihempaan ruokaan ja jotenkin tuntuu että näin "talvella" meidän liikkuminen on lisääntynyt.

En ole mitenkään uskollinen yhdelle ruoalle. Messarista tarttui mukaan ANFin lammas-peruna ruokaa 3kg pussi (vain 6 euroa!) joka meneekin sitten seuraavaksi kun edellinen pussi on loppunut. Ja sitten katsotaan taas mitäs sitten. Nyt Virnalle on löytynyt aika hyvin niitä sopivia nappuloita ja jos löytyy hyvä tarjous niin kyllä mie siihen tartun. Helpottaa vaan itseä kun on se yksi ruoka jonka tietää sopivan sekä koiralle että omalle kukkarolle ja jossa on sopiva säkkikoko (NP:n aikuisten ruokia saa 4 kilon säkeissä) ja jota on helposti saatavilla.

Mitenkä siulla menee koirien ruokinta? Meneekö raakaa, nappulaa, 50/50 vai jotain ihan muuta? Onko nappuloissa löytynyt sellaista the merkkiä joka on ylitse muiden vai onko samanlaista surffailua kuin täällä? Ja jos syötät lihaa, niin mistä ostat lihat?

Ja muistakaas vielä ensimmäisen luukun arvonta. Vielä on jokunen tunti aika osallistua!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti